vineri, 20 august 2010

Comperio et comprehensio

-Ufff! Ma doare inima, nu mai pot! Inca un meci ca asta si imi dau duhul... E incredibil cat de prost au jucat si cat de dobitoc e antrenorul!

Vocea masculina din care razbatea bucuria ascunsa mai pastra inca stresul intens, din urma cu cateva minute cand sortii se decideau intre doi oameni, din doua echipe diferite, dovada ca uneori fotbalul poate fi un sport "solitar". Esti doar tu (the player) si el (the portar - adica goalkeeper)

- Cine a castigat iubire?
- Noi!

Rasul isterico-ironic a umplut camera, ca o pedeapsa pentru bucuria sincera a barbatului din fata ei.
- Evident, tu n-ai sa intelegi niciodata...
- Evident ca n-am sa inteleg cum de te doare inima pentru 11 dobitoci care alearga dupa o bila pe iarba, iar mai la noapte dupa seturi de cate 2 bile prin cluburi. Cum poa' sa-ti pese in halu' asta de niste cretini?
- E o filosofie, nu e vorba de cei 11 idioti...Nu ei sunt Steaua, Steaua suntem noi, suporterii
- ...HM ok, atunci de ce cei 11 filosofi care cauta sfera in spatiul verde au scris pe piept FC Steaua Bucuresti?!

Incapatanarea rautacioasa era alimentata din belsug de mutrele dezamagite ale iubitului. Ar fi pus capat pe loc calvarului daca n-ar fi amuzat-o atat de rau sensibilitatea fotbalistica din acel moment. Demult a renuntat sa combata real pe acest subiect, erau doar tachinarii pe care dracusorul din ea nu le putea infrana. Nu era adepta filosofiei "lasa-l mama, ca mai bine asta decat altele..curve ori jocuri de noroc", oh nu! Nici pe departe! Dar oare cine in afara de ea putea intelege mai bine ce inseamna pasiunea? Ea care descoperea in fiecare zi o pasiune noua, care traia revelatia cu o intensitate necunoscuta multor muritori cu evidente la ITM, care gasea in orice cuvant dintr-o carte, in orice nota dintr-o partitura, in orice sunet de vioara o analogie, un secret dezvaluit, un sens de parcurs...

Descopera si intelege! Pe vremea cand era profesoara impartasea elevilor imensitatea unei lumi ascunsa in aceste doua cuvinte. Secretul deslusit de formula magica. Povestea invatatilor din secole trecute in cautarea Graalului nu e altceva decat povestea intelegerii. Leonardo si desenele lui, Michelangelo care fura cadavre pentru a le studia, Pitagora, Arhimede, Fibonacci au descoperit pentru ca noi sa intelegem. Ce intelegem- depinde de fiecare in parte, dupa cum fiecare e dator macar cu o descoperire in viata asta. Poate nu acel "pas mic pentru om, un pas urias pentru omenire", cei mai norocosi si mai perseverenti vor face si pasii omenirii, dar pasul intelegerii e necesar in devenirea personala.

Descopera si intelege, si-atunci, cum zice prietenul Kipling, "you'll be a Man my son!"
Pasiunea e urmatoarea treapta, a trairii - trup, spirit, suflet- impreuna descopera, spiritul intelege iar sufletul traieste.

Cu amor de litera, trup, spirit si suflet,
Elizuc

Un comentariu:

  1. dap..corect stii tu ce se zice ca oamenii fara pasiuni is degeaba...este o expresie..da sa mor daca mi-o amintesc...io ce pasiune am?
    in acest moment o tigara lunga si o cuba libre :)

    RăspundețiȘtergere