marți, 16 martie 2010

Joaca Giotto la Perugia?

- Sunt groaznic de plictisita, zise ea cochet, constienta fiind ca el ar face orice ca sa o distreze. In relatia lor ea era regina, iar el un umil sclav incercand sa-i faca pe plac in schimbul "bunavointei ei".
- Ce-ai vrea sa facem azi, amore? intreba el in asteptarea verdictului.
- Pai vreau sa mergem la Roma, zise ea.

Era o zi minunata de inceput de primavara, totul in jur era ca-n desenele animate din copilarie: pasarele ciripeau si se jucau dragastos prin copaci, iepurasi zburdau prin padure, si tot asa, atmosfera era plina de dragoste si caldura. Era singura ei zi libera din saptamana si vroia sa profite la maxim, mai ales ca in restul zilelor muncea din greu, precum Cenusareasa, aproape ca nu iesea din casa.

Asadar isi facuse planuri marete pentru acea zi si era foarte emotionata ca in sfarsit avea sa vada "live" Colosseum-ul si Vaticanul si ..o, da! Capela Sixtina! visul oricarui iubitor de arta, si ...
- Eu nu conduc in Roma, veni raspunsul lui. De-ar fi vazut ghilotina in fata si n-ar fi fost mai socata.
- Poftim? De ce? Asta-i stupid! decreta ea nici macar incercand sa-si ascunda stupoarea.
- Pai e foarte aglomerat, si eu am masina noua, si n-am chef sa mi-o zgarii la Roma cu toti tampitii care conduc aiurea.
- Da putem merge la Colosseum si la Vatican- lasi masina undeva in parcare si luam transportul in comun, incerca ea timida
- Nu merg la Roma, si nu-mi las masina in nici o parcare. Nu mai incerca ca e inutil!

"Ce idiot!" gandi ea, concentrandu-se pe variante de calatorie. The Italian Genius care o acompania era un fel de cocalar macaronar, mic si indesat, caruia ii placea sa creada ca e the Big Cocos din regiune. Ea nu prea il baga in seama, folosindu-l mai ales ca pretext pentru a iesi din casa si ca sofer pentru sesiunile de shopping si culturalizare.
- Hai la Assisi, ii zise ea cu un inceput de ingrijorare. Ce s-ar fi facut daca macaronarul zice "nu" si acu, si ar fi obligata sa ramana in micul oras asta insemnand ca ar trebui sa vorbeasca cu el?!
- Mergem la Assisi, continua ea cu taria unui avocat care apara inculpatul condamnat la moarte. Vedem Catedrala. Stii ca este unul din putinele edificii care se mai pastreaza inca in stil romanic si are un rol foarte important aparitia si in evolutia stilului gotic in Italia? Si-apoi nava centrala e pictata de Giotto. Trebuie neaparat sa vedem asa ceva.
- Hmm, cine e Giotto? Joaca la Perugia? intreba el naiv

Cerul s-a prabusit. A vazut multi idioti pana atunci, dar ca asta, neam! Frate, da nu ti-am zis ca pictat nava centrala?! Cine ce joaca?! Ii cu capu'?!Atunci a decis ca mai bine moare de urat in casa decat sa mai iasa cu o asemenea mostra de incultura. Nici macar de sofer nu era bun ca o baba pensionara era mai rapida decat Marcello la volan. Dar cum nimeni nu e perfect in lumea asta, nici ea nu face exceptie de la regula si i-a dat un mare " ciao bambino" in cel mai nepoliticos si lipsit de maniere mod cu putinta. I-a zis sa o caute cand afla cine joaca in echipa Vaticanului.

Arrivederci cu amor de litera,
Elizuc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu