miercuri, 3 martie 2010

Lacul adormitelor si Frumoasa din padurea lebedelor

Iarna se cern elitele urbane. In lipsa estivalului gratar, in constiinta colectiva primii fulgi de zapada trezesc o coada de neuron adormit sub ceva paienjenis in cutia craniana. Neuronul se intinde bucuros de atat de mult spatiu disponibil numai si numai pentru el, dupa care trimite impulsuri sa vada daca mai gaseste alti neuroni dezmortiti.

Omul, bucuros de ziua scurta, se gandeste ca odata cu venirea iernii ar fi bine sa-si continue studiile intrerupte de carbunii sfaraind la iarba verde, si se orienteaza nu catre mall- ca acolo merg doar cocalari si pitzi, ci catre teatru si filarmonica...Cred ca se poate introduce in mitologia de targ o noua creatura: spectatorul suplinitor.

Spectatorul suplinitor cumpara bilete scumpe la trupele de actori ce vin pe meleaguri viticole de la Capitala. Cu cat mai celebra distributia, cu atat mai mare coada la bilete.
- Vai draga, de cand nu am mai vazut sala plina la teatru! exclama un Costel rotofei in timp ce incerca sa-si gaseasca locul.
- Hmm- ai mai fost in ultima vreme pe la teatru ca sa stii daca sunt sau nu salile pline?!

Doua curci alaturi:
- Vai fata, ai auzit? da ce-a zis? Tu , da ce fain joaca! A meritat banii!

Aceste discutii elevate si de inalt angajament intelectual au loc pe fondul unui concert interminabil de sonerii polifonice marca Nokia, Sony si ...whatever.

Partea pozitiva e ca publicul constant de teatru e educat, iar aceste episoade sunt prezente doar cand ne viziteaza Capitala.

O alta seara, o alta scena: Filarmonica. Daca la teatru restrictiile de comportament se limiteaza doar la a inchide telefonul mobil si a pastra o liniste care sa permita actul cultural, la filarmonica educatia si cerintele sunt mult mai rigide. In momentul in care dirijorul ridica bagheta nici o musca nu mai misca:) Nu te mai scarpini in cap, nu mai mangai barba, nu schimbi piciorul, nu te muti de pe un brat pe altul, orice fashait e groaznic pentru restul audientei. Iar telefoanele chiar trebuie inchise, nu date pe "silent" pentru ca si vibratia deranjeaza.
La pauza, in mare aroma de usturoi si parizer, plutind in aer discret dar persistent, un "domn" remarca:
- Draga, dar nu trebuia sa fie Rahmaninov in program? Nu se mai canta?
Iar concertul de Rahmaninov doar ce se incheiease cu mare succes iar pianistul a fost chemat de 3 ori la rampa pentru bis!

Toamna se numara bobocii- iarna se vad gastele. NU poti pretinde doar prin prezenta in mediul cu viori ca esti elita. Elita inseamna ceva mai presus de mijloc, adica deasupra nu dedesupt. Un pic de youtube inainte, ceva carti si Wikipedia te salveaza de penibil. Chair si o simpla discutie cu cineva instruit ajuta sa faci fata unei seri in care poti juca ( pentru 2 ore) rolul intelectualului. Dar personajul moare de fiecare data cand se lasa cortina sau se stinge lumina si atunci realitatea nu te da gol.

In sunet de harpa si amor de litera inchei,
Elizuc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu